Η τέχνη ως μέσο έκφρασης και θεραπείας

Η τέχνη είναι συνώνυμο της δημιουργίας και άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημιουργικότητά μας. Συνδέεται με τον εσωτερικό μας εαυτό, καθώς έχει τη δυνατότητα να μας τέρπει, να μας συγκινεί και ενίοτε να μας προκαλεί και να μας προβληματίζει.

Η τέχνη είναι γλώσσα˙ μια γλώσσα που δεν χρησιμοποιεί μόνο λέξεις, αλλά και εικόνες, ήχους, κινήσεις.

Η τέχνη λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός, υπογραμμίζοντας τη λεπτομέρεια. Προσδίδει στην ύπαρξη βάθος και ποιότητα, δίνει πνοή στο ουσιώδες που από άγνοια αφήσαμε να μαραζώσει, ρίχνει φως στο σημαντικό που μες στη βιασύνη παραμελήθηκε.

Η τέχνη μιλά στο ασυνείδητό μας, αφυπνίζοντας διάφορα κομμάτια του εαυτού μας. ‘Όταν εμπλεκόμαστε με ολόκληρο το Είναι μας στη δημιουργική διαδικασία, ξεχνάμε το Εγώ μας και μαζί μ’αυτό τις δυσκολίες και τις ανεπάρκειές μας, μεταφερόμαστε σε ένα σύμπαν που βρίσκεται εκτός της πεζής καθημερινότητας, και ταυτόχρονα δημιουργούμε έναν κόσμο όπως θα θέλαμε να είναι.

Η τέχνη είναι γεμάτη συμβολισμούς και αποτελεί μια αλληγορία. Είναι μια αναπαράσταση της πραγματικότητας που ζούμε, χωρίς να συνιστά την ίδια πραγματικότητα για όλους. Η πρόσληψη της τέχνης είναι υποκειμενική, αφού ο καθένας την αντιλαμβάνεται και την ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο.

Η τέχνη έχει τη δύναμη να ανακουφίζει και να καθησυχάζει τους υπαρξιακούς μας φόβους, να τους ξορκίζει, δρώντας έτσι θεραπευτικά. Κατά τη διαδικασία της δημιουργίας αφηνόμαστε σε μια ροή που μας παρασύρει, μας ζωογονεί, μας ενώνει με το σύμπαν, με το παρελθόν και το μέλλον μας, εδώ, στο παρόν.

Η τέχνη μαθαίνεται/καλλιεργείται και είναι πράγματι θαυμάσιο το ότι όλοι κρύβουμε έναν μικρό καλλιτέχνη μέσα μας, που περιμένει να ανακαλυφθεί και να αρχίσει να δημιουργεί.

Η τέχνη είναι ζωή. Είναι στάση ζωής και άποψη για το πώς θέλουμε να ζούμε. Ας γεμίσουμε τη ζωή μας με τέχνη για να την κάνουμε πιο όμορφη!

 

Το σεμινάριο αυτό έχει βιωματικό χαρακτήρα και θα διεξαχθεί σε δύο μέρη (2 ημέρες). Κατά τη διάρκειά του οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με διάφορα είδη τέχνης, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν με ποικίλα υλικά και εκφραστικά μέσα, όπως ζωγραφική, κολάζ, εικόνες, μουσική, κίνηση κ.ά. σε ένα περιβάλλον φιλικό και ζεστό που δίνει χώρο στη διαφορετικότητα και το δημιουργικό δυναμικό του καθενός. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τα έργα τους σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, ανταλλάσσοντας μεταξύ τους καλλιτεχνικές εμπνεύσεις και ιδέες.

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει τα παρακάτω:

α. Εισαγωγή σε κάποιες βασικές έννοιες που αφορούν στη σύνδεση τέχνης και θεραπείας.

β. Εικαστικός πειραματισμός (με μολύβια, χρώματα, χαρτιά και είδη χειροτεχνίας).

γ. Δημιουργική γραφή με αφορμή έργα τέχνης.

δ. Προβολές ταινιών animation μικρού μήκους.

ε. Δημιουργική έκφραση με ερέθισμα μελωδίες και μουσικά κομμάτια.

στ. Βιωματικές ασκήσεις σωματικής έκφρασης και επικοινωνίας.

ζ. Ανάλυση/επεξεργασία των έργων των συμμετεχόντων.

 

Ημέρες διεξαγωγής σεμιναρίου: Κυριακή 24/3 και Κυριακή 31/3.

‘Ωρες:  31/3:  11.00-16.00

           07/4:  11.00-16.00  (10 ώρες συνολικά).

Kόστος: 68 ευρώ +ΦΠΑ (συμπεριλαμβάνονται τα υλικά).

Τόπος διεξαγωγής: Μεσογείων 398 & Αιγαίου Πελάγους 2Α, Αγ. Παρασκευή.

Επικοινωνία: 6936743636 merantza.m@gmail.com

                   6938600022 maarjeta@yahoo.gr